Welkom

Welkom op onze website, ons persoonlijke agro-ecologische verhaal.

Ik neem je graag mee doorheen een visuele tocht van meer dan 20 jaar zoeken en experimenteren. Een zoektocht naar een meer natuur- en mensvriendelijker land- en tuinbouw: een productief meerlagen landbouwsysteem opgebouwd rond bomen, struiken, kruiden en bodemleven.

De natuur is een goede leermeester. Wie de tijd neemt om haar te observeren en te versterken, krijgt veel terug

Noem het zoals je wil: biologische landbouw, permacultuur, voedselbos, agroforestry, urban farming enz. De rode draad doorheen al deze verhalen is ‘polycultuur’, het samen verbouwen van meerdere land- en tuinbouwgewassen welke functioneel samenwerken, de productieve ruimte optimaal benutten en zo ook bijdragen tot een meer robuuste, natuurlijke biodiversiteit.
Mijn zoektocht was als het organisch (ver)bouwen van een huis waarbij 2 architecten moesten leren samenwerken: de meesterarchitecte (de natuur) en de leerlingarchitect (de mens). Na meer dan 20 jaren bouwen en verbouwen ben ik tot een resultaat gekomen waarin verschillende duurzame landbouwmethoden met mekaar verweven raakten tot een productief agro-ecologisch systeem.
Elementen van o.a. permacultuur, syntropische landbouw en agroforestry werken erin samen en vormen een creatief, intelligent, harmonieus en mooi, op bomen gebaseerd landbouwecosysteem. Uit fouten leert men. De leerlingarchitect heeft doorheen de jaren vele fouten gemaakt maar ook veel geleerd. Daarom blijft men ook wel levenslang best een beetje leerling.

Tot ziens tussen de bomen!

Paul

grassrootfarmingandlandscaping@gmail.com

Achtergrond

Als kind liep ik vaak mee in de boomgaardtuin van een bejaarde hoofdonderwijzer.
Samen deden we plezante en ook minder plezante, maar noodzakelijke, werkjes.
Daar heb ik waarschijnlijk mijn liefde voor werken met planten meegekregen.

Na mijn studies aan de toenmalige landbouwfaculteit kwam ik terecht in de wereld van de ontwikkelingssamenwerking. Die ontwikkelingsjaren (vooral voor mij) in Zuidelijk-Afrika hebben mijn verder leven sterk beïnvloed.
Ik keerde terug in 2003 in de overtuiging dat vele moderne landbouwpraktijken totaal ongeschikt waren voor semi-aride streken zoals Zuidelijk Afrika.

Ik ondervond er hoe snel de bodemvruchtbaarheid bij onzorgvuldig landgebruik, als het ware ‘verdampt’ uit de subtropische bodem. Na terugkeer uit Zuidelijk-Afrika waren we dan ook vastbesloten te werken aan een persoonlijk ‘heropvoedingstraject’ dat ons regelrecht het pad van de polycultuur opstuurde.

Tijdens een korte stage op het toenmalige PPK (Provinciale Proeftuin houtig Kleinfruit) in 2006 kreeg ik er naast de reguliere taken, ook de vrijheid om een aantal ideeën i.v.m. bomenlandbouw af te tasten. Meer bepaald omtrent de mogelijke integratie van houtige gewassen, zoals herfstframbozen met kleinvee. Het verslag daarvan is terug te vinden verderop de website. Het is de neerslag van een aantal proeven, bevindingen en beschouwingen omtrent de integratie van de productie van houtig kleinfruit binnen het ruimere kader van een bomenlandbouwsysteem.

Sinds 2011 was ik werkzaam als praktijkonderzoeker en veldmedewerker op het toenmalige PPK . Alle soorten kleinfruit die daar volgens het biologische lastenboek in proef werden gelegd, onderwierp ik gelijktijdig op mijn proefperceel aan veel strengere groeiomstandigheden in een agro-ecologische/polycultuur omgeving. Complementair bottom-up burgeronderzoek kan men stellen.

Tijdens die periode konden we ook praktijkonderzoek verrichten op het meerjarige, verhoutende reuzengras Miscanthus giganteus. De overeenkomsten tussen Miscanthus giganteus en Napier gras (Oost-Afrika en Zuidelijk Afrika) zijn dermate groot, dat we er ons snel van bewust werden dat de werkervaring met Miscanthus giganteus ook nuttig kon zijn voor die streken in de (sub)tropen waar wordt gewerkt met Napier gras. Zelf geteeld Napier gras is immers een belangrijk groenvoer op veel kleinschalige melkveebedrijven in landen zoals Kenia, Tanzania en Zimbabwe.

Op ons proefperceel zijn we Miscanthus giganteus verder blijven opvolgen. Het is zeer duidelijk dat het meerjarige reuzengras ‘Miscanthus giganteus’, meer kan zijn dan een biobrandstof (energiegewas van de 2de generatie). Ik heb mijn bevindingen en inzichten neergeschreven in het boek

‘Grassroot Farming & Landscaping’ (2022)

Het boek is terug te vinden verderop de website

Een volgende professionele uitdaging waaraan ik op het proefcentrum meewerkte was om de Schaarbeekse kriek terug naar het Pajottenland te brengen. Wil de teelt van Schaarbeekse kriek terug rendabel worden voor de brouwerijsector dan moet er eerder gezocht worden naar teeltsystemen waarbij alle teelttechnische handelingen zo rationeel en natuurlijk mogelijk kunnen worden uitgevoerd. De idee van een teelt in haagvorm stond hierbij dan ook van in het begin centraal.

Hoe die haagvorm tot stand kan komen daar kunnen de meningen over verschillen. Op mijn proefperceel heb ik dan ook mijn eigen mening (op basis van vroegere ervaring) verder uitgewerkt en die volg ik nog steeds verder op.

Verder zijn we het belang van pioniersbomen zoals berk, zwarte els, esdoorn, hazelaar, wilg enz. beter gaan begrijpen wat betreft hun belang voor de opbouw van natuurlijke bodemvruchtbaarheid. We denken voortdurend na hoe deze pionierssoorten in agroforestry- en bij uitbreiding in alle bomenlandbouwsystemen kunnen renderen, zowel voor de boer als voor de natuur (biodiversiteit). We zijn ervan overtuigd dat pioniersbomen van groot belang zijn bij de evolutieve opbouw van duurzame bomenlandbouwsystemen.

Mijn traject

  • ECOLOGISCHE TEELT (ZONDER PLASTIEK) VAN AARDBEIEN EN KLEINFRUIT IN EEN BOMENRIJKE OMGEVING
  • ALLEY FARMING MET PIONIERSBOMEN EN VRUCHTBOMEN ZOALS SCHAARBEEKSE KRIEK, MOERBEI, HAZELAAR…
  • VEELZIJDIG GEBRUIK VAN REUZENGRASSEN ALS ALTERNATIEF/COMPLEMENTAIR AAN BOMEN
  • MEERLAGENLANDBOUW EN POLYCULTUREN
  • VOEDSELPRODUCTIE MET MEERJARIGE PLANTEN